Ez történik havonta a női szervezetben – A peteérés folyamata

1175
HOZZÁSZÓLÁS:

A petefészkek a kismedencében nyernek menedéket. Felületükön számos éretlen tüsző helyezkedik el, bennük a petesejttel. (Ez a férfiak ondósejtjének felel meg.)

Az agyalapi mirigy ösztönzésére kezdik meg körforgásszerű működésüket. A ciklus folyamán a tüszők közül egy növekedésnek indul. A bezárt petesejt megkezdi és befejezi a felület vékonyítását, és készen áll a szabadulásra. Amikor a tüsző eléri a megfelelő méretet (kb. 20-25 mm), megreped és szabaddá válik a petesejt. Ez a tüszőrepedés (ovuláció).

Színre lép a sárgatest

A tüszőt képező sejtek megfelelő időben hormonokat (ösztrogének) termelnek, melyek a véráram útján eljutnak a fő nemi szervekhez. A tüsző, miután a petesejtjét elvesztette, megváltozik: sárga pigment rakódik le benne és nevet is változtat. Ezentúl sárgatestnek hívják, amely zömében progeszteront termel, bár továbbra is produkál csekély mennyiségű ösztrogént.

A progeszteron a második lényeges női hormon, amely a ciklusnak csak ebben a pillanatában lép a színre. Tüszőrepedés hiányában nincs progeszteronkiválasztás. A petefészekben igen kis mennyiségben férfi nemi hormonok is termelődnek.

A sárgatest működésének a célja előkészíteni a méhnyálkahártyát a pete esetleges beágyazódására. A sárgatest átlagosan 12-14 napon át él (ez idő alatt a testhőmérséklet görbéje “plató” -n van).

Azonban terhesség esetén tovább kitart, és akár diónyira is megnövekedhet, és csak 12 hét után sorvad el. Ezután már a méhlepény veszi át a sárgatest szerepét a terhesség védelmére.

Amennyiben a terhesség nem következik be, a sárgatest gyorsan sorvadni kezd és megszünteti aktivitását

A vérben keringő hormonok fokozatosan eltűnnek. Ez a hormonszintesés váltja ki a menstruációt; ezután a működés egy új tüszővel újra kezdődik.

Ritkán előfordulhat, hogy a sárgatest nem sorvad el annak ellenére, hogy terhesség nem következett be. Ilyenkor egy fájdalmas tömlő képződhet, mely akadályozza a menstruáció jelentkezését. Ha a sárgatesttömlő megreped, visszaáll az eredeti rend.

1175
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]