Mi a Policisztás Ovárium Szindróma (PCO)

1115
HOZZÁSZÓLÁS:

A Policisztás Ovárium Szindróma (a továbbiakban PCO) az egész szervezetre kihatással lévő hormonális rendellenesség. A betegség a nevét a petefészkekben ultrahanggal jól látható kisebb-nagyobb ciszták alapján kapta.

Eredete nem tisztázott, sokan a hipotalamusz rendellenes Gn-RH (Gonadotropin – felszabadító hormon) termelésére vezetik vissza. Olykor öröklődni is szokott.

Bizonyosra vehetjük, hogy sok esetben összekeverik, ill. nem különítik el megfelelően a follikulus perzisztens szindrómától, hiszen az ultrahangos vizsgálat ott is gyakorta mutat ki kisebb-nagyobb cisztaszerű képződményt – A kettő elkülönítésének akkor is nagy jelentősége van, ha a kezelésükre használt gyógyszerek sokszor azonosak!

Főbb jellemzői:

  • Fokozott szőrnövekedés,
  • ritka havivérzés,
  • kétoldali petefészek-megnagyobbodás,
  • mérsékelt fokú elhízás.

A petefészkek megnagyobbodását a mirigyállományukban elhelyezkedő ciszták okozzák, melyek jelentős mennyiségben férfi hormonokat (androgéneket) termelnek. Ennek tudható be a férfias szőrzeteloszlás, valamint a férfihormon-túlműködéseket gyakorta kísérő bőrgyulladások (akné, szeborrea).

PCO esetén jellemzően a fogamzás nehezített, de a terhességek prognózisa jó. Gyakori a magas vérnyomás és a fokozott cukorbetegségre való hajlam is.

PCO-ról akkor beszélünk ultrahanglelet alapján, ha

  • mindkét petefészek szimmetrikusan érintett,
  • a petefészkekben legalább 8-10 db és 8-10 mm átmérőjű tömlők láthatók,
  • a ciszták a petefészkek szélein (perifériásán) helyezkednek el.

A legjellemzőbb hormonális eltérés a fokozott androgéntermelés, ezen belül is főként az androsztendion hormon mutat túlműködést. A hipofízis hormonjai közül az FSH szintje alacsony, míg az LH folyamatosan magas. Magas LH értéket egészséges nőknél csak az ovuláció körüli időben mérhetünk.

A diagnózist a petefészkek laparoszkópos megtekintésével, illetve laparoszkópia segítségével vett petefészekszövet mikroszkópos vizsgálatával teszik egyértelművé. Mivel a ciklusok során ovuláció nincs, a follikulus perzisztenszhez hasonlóan gyakoribb a méhtestrák és az emlőrák, különösen a változókorban.

A kezelés módját aszerint választják meg, hogy mi a beteg kívánsága:

Amennyiben csak a hormonális egyensúlyt kívánják helyreállítani (menstruáció beszabályozása, szőrnövekedés gátlása stb.), ösztrogén-túlsúlyos és nagy antiandrogén hatású fogamzásgátlókat javasolhatnak az orvosok.

Gyermek utáni vágy esetén a hagyományos peteérést serkentő gyógyszerek elégségesek lehetnek.

Ha a kezelés eredménytelen, akkor szóba jöhet a hasi műtét is – Ennek a lényege a petefészkek nagyságának ék alakú kimetszésével történő rendezése, a ciszták eltávolítása. Sok esetben a műtét után spontán terhesség jón létre. Amennyiben ez mégsem következne be, a meddőség gyógyszeres kezelése műtét után már sikeresebb szokott lenni.
Utolsó lehetőségként a „lombikbébi-módszer” is bevethető.

Tekintettel a PCO távlati veszélyeire, a betegeket sikeres terhesség után sem szabad magukra hagyni. A méhtestrák és az emlőrák veszélye a helyesen megválasztott fogamzásgátló tabletták, a változókor kezdetétől pedig a megfelelő hormonpótló tabletták segítségével csökkenthető.

1115
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]