Tudja meg pontosan, hogy miben áll a petefészek működése?

1119
HOZZÁSZÓLÁS:

A petefészek kettős rendeltetést tölt be:

  • minden hónapban kibocsát egy érett petesejtet.
  • megfelelő időpontban és kellő mennyiségben kiválasztja a hormonokat, így az ösztrogéneket (tüszőhormont) és a progeszteront (sárgatesthormont), hogy kiváltsa a tüszőrepedést és biztosítsa a szaporodásban fontos szerepet játszó szövetek megfelelő állapotát.

Az említett hormonok egyidejűleg kiegészítő és ellentétes hatást fejtenek ki

Az ösztrogének elősegítik a sejtszaporulatot és a véredények kitágulását (dilatáció); átitatják a befogadó szöveteket (a méhet, a hüvelyt, az emlőket), amelyek e hormonok hatására fejlődnek és kiterjednek.
A progeszteron viszont mérsékli ezt a hatást és kiegyensúlyozza azzal, hogy ellenük hat: csökkenti a vizenyő- (ödéma-) képződést a méh és a mellek szintjén, fékezi egyes sejtek növekedését és terjedését, nyugtató hatást gyakorol az idegközpontokra.

A két hormon közötti harmonikus viszony biztosítja a kellő egyensúlyt.

Az évek során e két funkció lassan-lassan megszűnik. A negyveneseknél a petefészek még mindig működik, de már szabálytalanabbul. A petefészkek tüszőkészlete jelentősen megfogyatkozik.

A petesejtekből, amelyek száma, mint már tudjuk, a méhen belüli élet 6. hónapjában hétmillió, a születés pillanatában már csak kétmillió, a serdülőkor idején négyszázezer, 40 éves korra csupán 10 ezer marad.

A petesejtek és a tüszők számának már a születés előtt kezdődő csökkenése a menopauza bekövetkeztéig tart. Ez a folyamat elkerülhetetlen és független a terhességek számától, illetve az orális fogamzásgátlók szedésétől.
Mindamellett, elegendő petesejt áll rendelkezésre ahhoz, hogy a terhesség 45 éves korig bekövetkezzék (ezután már kivételessé válik).

A tüsző érésének hiánya három következménnyel jár:

  • Az általa termelt hormonok kiválasztása nem megfelelő módon megy végbe.
  • A csökkenő mennyiségű ösztrogén nehezen váltja ki a peteérést, amely a ritkulás és a minőségi gyengülés irányába mutat.
  • A sárgatest kevesebb hormont termel, és különösen kevés progeszteront, amelynek szintje érzékelhetően csökken ebben a korban. Sőt peteérés hiányában nem képződik sárgatest, és a progeszteron kiválasztása nullával egyenlő (ez a helyzet a 40-45 évesek ciklusának 25%-ában és a 45 év felettiekének 40%-ában). Tehát a progeszteronnak kell ellensúlyoznia az ösztrogének hatását. A két kulcsfontosságú hormon közötti növekvő egyensúlyhiány jellemzi ezt az életszakaszt, különösen 45 év után. Ez az állapot csak lassanként alakul ki.
1119
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]